Efekti za slike G'MICG'MIC je odličan i nezaobilazan dodatak za GIMP. Mnogobrojni efekti za slike, filteri i alati koji se nalaze svi na okupu u jednom prozoru, laki su za upotrebu pa su pogodni i za korisnike GIMP-a koji nisu baš stručnjaci za obradu slika.  Efekti se jednostavno podešavaju pomjerajući klizače lijevo i desno za pojedine efekte i uz pomoć "preview" opcije možete u realnom vremenu vidjeti kako će slika izgledati nakon primjene filtera.

Ovaj plugin je besplatan i možete ga preuzeti na stranici G'MIC download  . Samo obratite pažnju koju verziju skidate. Za 32 bitnu verziju gimpa skinite 32 bitni g'mic, za 64 bitni gimp naravno skinite 64 bitni g'mic, u suprotnom ovaj dodatak neće raditi.
Na toj stranici možete naći vezije za operativne sisteme Microsoft Windows, Linux i Mac OS.
efekti za slike

4 comments:

 1. Ja ne mogu nikako da instaliram, sve sam pokusavao nikako ne razumijem, cuo sam da mnogi imaju probleme sa instalacijom u gimp2.8.
  Koristim windows xp,kada skinem dobijem win.rar folder, sta tacno treba uraditi nakon sto skinem toga?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Evo ti direktan link i skini ovu verzijuhttp://sourceforge.net/projects/gmic/files/latest/download?source=files Nakon toga samo dvoklik na exe fajl koji si skinuo i slijedi uputstva.

   Ti si skinuo zapakovani, odnosno kompresovani fajl u rar formatu. Da ga otpakujes potreban ti je winrar program koji pretpostavljam da nemas. Ako nemas preporucujem da ga instaliras jer je to program koji je potreban skoro svakome.

   Delete
 2. Koji od filtera iz g'mic-a si koristio da bi dobio rezultat kao na prvoj slici?

  ReplyDelete
  Replies

  1. Koristio sam dva filtera i tri sloja,
   1. sloj odozgo (layer) "Enhancement > Sharpen [deconvolve]
   2. sloj "Colors > Local normalization"
   3. original slika


   Prvi sloj je podešen na blending mode: multiply, drugi je na overlay a treci je u normal.

   Delete

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |