Kako instalirati fotosop filtere u gimp


moon
Sigurno ima dosta onih koji nisu znali da gimp podrzava veliki broj fotošopovih filtera, kao i većinu braševa. Veliki broj fotošop dodataka nije besplatan ali ima i dosta besplatnih kojih možete naći na netu. Za one koji nisu znali, evo uputstva šta da urade da bi ih gimp mogao pokrenuti.

Potreban je PSPI plugin -download (57kb). Kada ste ga skinuli raspakujte ga i ubacite ga u gimpov folder za plaginove koji se na xp-u obicno nalazi na C:\Document and Settings\vase korisnicko ime\GIMP\plugin. Procedura je ista kao i kod dodavanja brusheva i ostalih dodataka.

Pokrenite gimp i idite na "Filters" i u dnu kliknite opciju Photoshop Plug-in Settings. U novom dijalog prozoru kliknite na ikonicu u lijevom uglu zaokruzenu crvenom bojom na slici. Nakon toga kliknite na ikonicu u desnom gornjem uglu i označite folder koji ste prethodno napravili i u koji ćete smještati pluginove i "OK"
Sada smo pripremili gimp da pri svakom pokretanju podiže i dodatke koje ubacujemo u taj folder.

Neke filtere kao što je na primjer paket Galaxy filtera nije potrebno dodatno instalirati, već kada ga skinete i raspakujete, uzmete samo fajlove sa ekstenzijom 8bf i ubacite ih u ovaj folder koji ste napravili i podesili za pokretanje. Ovi fajlovi izgledaju ovako:
Postoje pluginovi koji se moraju instalirati (exe), recimo u program files i tu pronaći 8bf fajlove i iskopirati ih u ovaj koji ste napravili za gimp. Mozete u podesavanjima  podesiti da gimp direktno podize filtere iz i tog instalacionog foldera ali da vam nebi izbacivao greske bolje je ovako, jer u toj instalaciji ima fajlova koje gimp ne prepoznaje.

Evo kako izgleda konzola Flaming Pear - Flood plugin-a kojom mozete praviti efekte vodene površine sa odsjajem i talasima:                                     A evo i linka za download Flaming Pear Flood.

20 comments:

 1. kako da napravim animaciju sa talasima?

  ReplyDelete
 2. Ako mislis sa ovim filterom, onda treba duplirati sliku nekoliko puta i na svaki layer primjeniti ovaj filter, samo sto za svaki layer podesiti drugacije Altitude, Waviness i Complexity i pustiti kao animaciju. Napravicu jedan tutorial u kome cu malo detaljnije objasniti.

  ReplyDelete
 3. uradio sam sve kako je napisano ali ne mogu da nadjem Flaming Pear - Flood plugin konzolu, ako moze pomoc hvala. Koristim GIMP 2.6.11, jedini folder sa pluginovima je u Program Files\GIMP-2.0\lib\gimp\2.0\plug-ins gde sam prebacio fajl pspi.exe koji sam dobio kada sam raspakovao rar.

  ReplyDelete
 4. Moze pomoc naravno. Nisam mozda najbolje objasnio. Ovaj PSPI plugin ne sadrzi Flaming Pear pluginove. On sluzi samo za upravljanje plaginovima. Znaci pomocu njega odredis folder iz kojeg ce gimp prilikom pokretanja podizati pluginove. Pluginove naknadno ubacis u taj folder.

  Ovaj PSPI plugin ce ti raditi i tu gdje si ga ti ubacio ali bi trebao da imas i u Document and Setings poseban gimpov folder.
  Ako u filterima imas opciju "Photoshop Plug-in Settings" onda je u redu. Sad napravis folder i oznacis ga u "Photoshop Plug-in Settings" i u njega ubacujes sve ove dodatne pluginove.

  Pogledaj tutorial upravo sam uploadovao Flaming Pear Flood i postavio direktan link za download. Skini ga raspakuj, ima oko 300 kb, ubaci ga u folder prema uputstvu i pogledaj u filterima, trebao bi da je negdje pri dnu.

  Probaj pa javi da li si uspio, ako nisi da rijesavamo dalje.

  ReplyDelete
 5. uspeo sam i puno ti hvala R1 , ako imam još pitanja da li mogu ovde da ih postavim što se tiče drugih efekata
  Veliki Pozdrav

  ReplyDelete
 6. Drago mi je da si uspio. Slobodno pitaj sta god ti treba, ako je vezano za neki od tutoriala onda pitanje postavi na stranici tog tutoriala, jer samim tim poboljsavamo taj tutorial i tako ce i drugima biti lakse da savladaju gimp.

  A ako nema veze sa nekim od postojecih tutoriala onda mozes na bilo kojoj stranici pitati.

  Pozdrav i bice mi drago da pomognem.

  ReplyDelete
 7. Nemam taj folder za pluginove,kao što vidiš iz priložene slike,dai sam da ga napravimim ili....
  http://img600.imageshack.us/img600/7799/gimo.jpg

  ReplyDelete
 8. U pogresnom folderu trazis. Ne nalazi se u "share" nego u "lib" folderu.

  Idi u gimpu na "Edit > Preferences" , sa strane klikni na "Folders" i pokazace ti gdje ti se nalaze ti folderi. Trebalo bi da ih imas dva. Jedan u program files a drugi u Document and settings.

  Pogledaj sliku :
  http://3.bp.blogspot.com/-oknL1nonkUw/TtOeTbXdE8I/AAAAAAAABtM/H1vWyWMrP78/s1600/1.jpg

  Tu imas i opciju za dodavanje foldera tako da ti mozes dodati jos neki folder za pluginove. Znaci napravis neki folder bilo gdje na kompjuteru i tu ga oznacis da bi gimp znao odakle da vuce pluginove.

  ReplyDelete
 9. Retki su danas oni koi žele za DŽ da podele svoje znanje.
  Hvala

  ReplyDelete
 10. Hello,
  da li možda ima neki filter da podesim sliku kao da je nacrtana,
  neki cartoon effect, ima jedan u gimpu ali nije bas nesto?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najbolje da instaliras G'MIC dodatak, tu ima vise vrsta filtera za cartoon effect sa dosta podešavanja a ima i veliki broj drugih filtera koji su jako dobri, svi su na okupu i lako se koriste. Ima i live preview opcija. Evo link za clanak i download http://gimptutoriali.blogspot.com/p/gmic-najbolji-paket-dodataka-i-filtera.html. Pozdrav

   Delete
 11. kako da ulepsam sliku?

  ReplyDelete
 12. Reci mi samo molim Te može li Gimponja da koristi i 8li,osim 8bf fajlove,i kako

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mislim da ne može. Ja sam probao nekoliko i nisam uspio. Postupak bi bio isti kao i sa 8bf fajlovima pa probaj možda neki i prođe.

   Delete
 13. Jedno pitanjce,kako da koristim "Photoshop Actions" u Gipu,pomozi .Pronašao sam nešto na adresi http://registry.gimp.org/node/25069 ali mi nije baš jasno,Pozdrav

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja sam davno testirao ovaj način s ovog linka dok je još bila aktuelna verzija 2.6 ali nisam bio baš zadovoljan. Samo neki Photoshop Actions rade. Ukombinaciji sa gimp 2.8 ne znam da li uopšte radi.

   Potrebno je da instaliraš GIMP# (gimp sharp). Pošto je zadnja verzija izašla za gimp 2.4 moraš u Program files promijeniti naziv gimp-2.8.exe u gimp-2.4.exe da bi mogao instalirati GIMP#. Nakon instalacije ponovo vratiti original naziv. Sve Photoshop actions atn fajlove moraš ubaciti u gimpov scripts folder da bi ih Gimp prilikom pokretanja mogao registrovati.

   Sve u svemu nije vrijedno truda, slabi su rezultati, zastarjelo je to sve, nema nikakvih ažuriranja. Mnogo bolja opcija je ova koju sam opisao u ovom postu gore. Testirao sam dosta i besplatnih i komercijalnih photoshop filtera koji dobro rade u gimpu na ovaj način.

   Delete
  2. Imam portabl gimp tako za probe i eksperimente,probao sam i nije htelo,rekoh ajd da pitam još nekog.Uglavnom hvala Ti puno.Hvala ti i za ovaj sajt,pozdrav

   Delete

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |