Golden text


Uputstvo kako da napravite ovakav tekst efekat .
 Za one koji Gimp koriste na srpskom jeziku u zagradi obojeno crvenom bojom se nalaze komande na srpskom jeziku.

1. Otvorite novu radnu površinu u gimpu sa crnom pozadinom.
2. Selektujte "Text Tool" (Текст), font "Impact Condensed" bijele boje i napisite tekst koji zelite.

3. Idite na "Layer - Layer to Image Size" (Слојеви > Слој на величину слике) da bi dimenzije lejera podesili sa dimenzijama slike.

4. Duplirajte ovaj lejer (слој) i idite na "Colors - Invert" (Боје > Изврни) da bi boju kopije slova pretvorili u crnu. "Mode" (Режим) ovog lejera promijenite u "Hard light" (Јако светло).

5.  Sada ponovo selektujte onaj prethodni layer sa bijelim slovima i idite na "Filter - Blur - Motion Blur" (Филтери > Замућење > Замућење покрета). Čekirajte "Zoom" (Увећањем) a Lenght (Дужина)  podesite na 190 i "OK".

Dobili ste ovo:

6. Selektujte gornji lаjer (слој) sa crnim slovima, idite na "Layer - Transparency - Add to Selection" (Слојеви > Провидност > Додај у избор) da bi dobili isprekidane linije oko slova koje oznacavaju selekciju unutar koje cemo primijeniti sledeci efekat. Nakon toga kliknite "Select - Shrink" (Изабери > Умањи) upisite 2 px u sledecem dialog prozoru i klik na ok. Ovim smo skupili selekciju za dva piksela.


7. Napravite novi Layer (слој). Odaberite "Blend Tool" (Стапање) i za gradient uzmite "Golden" i primjenite ga na selekciju. Rezultat :
I ovaj Layer mode (Режим) promijenite u "Hard Light" (Јако светло).
Nakon toga idite na "Filter - Decor - Add Bevel" (Филтери > Украшавање > Додај испупчење) i Thicknes (Дебљина) podesite na 10. Ovim dobijate zaobljeni oblik 3d slova.


8. Napravite novi lejer i pomjerite ga prema dole da bude treci po redu. Sada primjenite isti Golden gradient samo mu opacity smanjite na 40. Mode (Режим) podesite na "Color" (Боја) (veoma vazno).


Da sačuvate sliku idite na File > Export odaberite format slike po želji i potvrdite na Export.

I to bi bilo sve. 

51 comments:

 1. Ja sam pocetnik tako da ne znam nista o ovome a veoma mi je interesantno i zelio bih da nesto od ovoga naucim. Imao bih vise pitanja ali da ne bih bio dosadan za pocetak cu postaviti dva samo se nemojte smijati.

  1. Kako se otvara nova radna povrsina na gimpu?
  2. Kako mogu napraviti animaciju od npr. 10 slika koje se izmjenjuju svakih nekoliko sekundi i da stalno tako kruze? Nadam se da sam bio jasan.

  Hvala!

  ReplyDelete
 2. Evo nasao sam kako se otvara nova radna povrsina tako da mi je potreban odgovor sam na 2. pitanje.

  Hvala!

  ReplyDelete
 3. Dobrodošao na moj blog. Ova moja uputstva i jesu namijenjena početnicima pa zato slobodno pitaj sve što ne znaš. Ni jedno pitanje nije smiješno ma koliko izgledalo jednostavno. Niko se nije rodio naučen da sve zna.

  Odgovor na tvoje pitanje je:
  1.
  Otvoriš gimp i mišem ubacuješ slike jednu preko druge. Uhvatiš je klikom sa desktopa ili iz foldera i otpustiš je iznad radne površine. Tako ćeš dobiti za svaku sliku po jedan sloj.
  2.
  U layer panelu dva puta klikneš na sličicu jednog od slojeva, iskočiće ti novi prozor i iza imena slike dodaš (1000ms).
  Ovo hiljadu ti je jedna sekunda, toliko će ti se ta slika prikazivati. Ti možeš staviti dužinu koju želiš. Na primjer (2000ms) za dvije sekunde i obavezno u zagradi. To uradi za svaki sloj.
  Pogledaj sliku

  3.
  Da sačuvaš animaciju ideš u meniju na "File > Save as" , upišeš imeslike.gif , klik na "Save". U sledećem prozoru čekiraš opciju "Save as Animation", pa "Export" i "Save".

  Ako je šta nejasno pitaj.

  ReplyDelete
 4. Mnogo ti hvala. Ovdje ima veoma mnogo interesantnih stvai i volio bih da ponesto naucim jer me ovo mnogo interesuje. Inace, ja sam umjetnik(slikam, vajam i dizajniram). Zivim i radim u Vijetnamu vec 6 godina. Imam svoj atelje koji se bavi proizvodnjom i prodajom vaza, saksija, cupova,...za baste i terase od lakog betona, fiberglasa i vjestackog kamena. Trenutno sam zauzet izradom Website-a. Rade mi to neki Vijetnamci, ali posto sam ja perfekcionista oni ne mogu da mi urade onako kako sam ja zamislio i kako hocu.

  Jos jednom ti mnogo hvala.
  Ako mi ne bude nesto jasno pitacute.

  ReplyDelete
 5. Sve sam uradio kako si mi objasnio ali na kraju kad kliknem na "EXPORT" pojavi mi se ovo:
  "The GIF file format does not allow this. You may choose whether to crop all of the layers to the image borders, or cancel this save."

  ReplyDelete
 6. Kad ti izbaci to, klikni na "Crop" i nastavi dalje.

  ReplyDelete
 7. Uspjeo sam i veoma sam sretan.
  E sad, kako i gdje da sacuvam animaciju, kako je mogu postaviti na Word document, Facebook, poslati emailom,...

  Vidjeo sam na Facebooku moji prijatelji postavljaju animaceje uz muziku i to se slike izmjenjuju na razlicite nacine (mozaik, gube se i pojavljuju sa razlicitih strana,...). Kako se to izvodi?

  Nemoj se opterecivati mojim pitanjima. Kad imas vremena i volje mozes mi odgovoriti.

  Hvala mnogo.

  ReplyDelete
 8. Hvala mnogo.

  Kako pravis ovaj efekat sa liscem koje pada?

  ReplyDelete
 9. Jedan od najboljih blogova ove vrste,prosto jednostavno i pitko.Svaka čast,lepo si čoveku objasnio kako da nabaca slike jednu na drugu da bi dobio animaciju i to je ok,ali kako da ubaci text na tu animaciju.Molio bih te da to objasniš.

  ReplyDelete
 10. Hvala na komentaru.
  Da li mislis na tekst kao animaciju ili staticni tekst koji ce se nalaziti na animaciji?

  ReplyDelete
 11. ..pozz..kako se otvara radna povrsina sa crnom pozadinom?..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Potrebno je da instaliraš temu sa tamnom pozadinom.

   Delete
 12. Pozdrav.
  Ovo što radiš je stvarno super.Tutorijali su dobri,ali za nas neke uvijek po nešto nedostaje.E,ja sam jedna od njih.Kao prvo nemam pojma engleski,a ovaj GIMP mi je pola,pola:sr-en.
  Pokušavam ova zlatna slova i sve nekako uradim,ali ne mogu da zapamtim sliku.Pamti je kao xcf.Može li pomoć?
  Hvala unaprijed!
  Pozdrav

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naravno da može. Kod verzije 2.8 se razlikuje pamćenje ili eksportovanje slika u odnosu na stare verzije.

   Za srpski interfejs idite na

   Датотека > Извези
   ili
   Извези у.

   Na engleskom je to
   File > Export

   Ovaj format xcf se koristi za čuvanje radova u izvornom obliku da bi kasnije mogli nastaviti s radom ili vršiti prepravke radova.

   Da li treba da vam ostale korake napišem na srpskom ili nekom drugom jeziku? Ako treba pomoć i prevod koraka za druge tutorijale slobodno pitajte.

   Delete
 13. @Ri100

  Veliko hvala,uradila sam,super je,
  Kad zatreba javljam se,

  Veliki pozdrav!

  ReplyDelete
 14. Dobro veče
  Htjela sam zamoliti ako može objašnjenje kako na već napravljeni GIF ubaciti tekst ispod.Ne treba da je pokretan.
  Hvala!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kad otvorite gif, napišite tekst koji želite i u layer panelu duplirajte taj sloj onoliko puta koliko taj gif ima slojeva. Ako animacija ima 10 slojeva ili layera toliko puta ga duplirajte. Onda zelenom strelicom pomjerajte svaki sloj teksta prema dole tako da vam iznad svakog originalnog sloja bude po jedan sloj teksta.
   Znači da budu naizmjenično sloj teksta pa sloj orig. gifa kao na ovoj slici

   Kad ste to uradili onda desni klik samo na svaki sloj sa tekstom i Merge Down ili na srpskom Споји са слојем испод da tekst zalijepite na originalni sloj ispod.

   Onda samo sačuvajte animaciju i to je to.

   Postoji još nekoliko načina uz pomoć dodataka da se to napravi ali bi mi trebalo malo više vremena da vam to objasnim.

   Delete
 15. Svaka ti čast,kao fino objasniš!
  Bez problema sam uradila i dobro je.
  Veliko hvala!:)

  ReplyDelete
 16. Pozdrav!

  Evo me ponovo za pomoć.Ja bi da sa nekim efektima uljepšam gif čestitku za rođendan.Nešto kao zvezdice ili nešto slično.Znam da treba GAP,ali ne znam da ga ubacim u GIMP.Ako imaš vremena,možeš li da mi objasniš kako?
  Hvala,i izvini što ti dosađujem.

  ReplyDelete
 17. Moj je ovaj post o GAP-u
  Evo sam našla po Vašim uputstvima: "Instaliranje GIMP brush, gradient i script dodataka (windows)",ali meni ne može da se GIMP instalira na C Particiji.Ja sam ga instalirala i samo ima na desktopu njegova fascikla i tu ga pokrećem.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pretpostavljam da je kod Vas portable verzija gimpa. Pokrenite GAP lijevim dvoklikom, pratite korake koje vam nudi, i kad dođete do opcije Destination folder na Browse pronađite i označite taj folder na desktopu gdje vam se nalazi gimp, kliknite Install pa Finish.

   Pokrenite Gimp i pogledajte da li ste u meniju dobili opciju Video.

   Delete
 18. Nema opcije Video.Ja sam kod raspakivanja,odredila baš u gimp da zapamti.

  ReplyDelete
 19. Kada idem Windows>Dockable> na dno mi piše Error Console i crveni trokut sa uzvičnikom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niste me dobro shvatili. Kad raspakujete zip (nebitno gdje) dobićete Gimp-GAP-2.6.0-Setup.exe fajl koji treba instalirati.
   Taj exe fajl pokrenite lijevim dvoklikom. Prvo će vam ponuditi izbor jezika, potvrdite na OK.
   U sledećem koraku idite na Next, u narednom kliknite na I Agree i dobićete izbor lokacije gdje da instalirate GAP. Na Browse pronađite taj folder gdje vam se gimp nalazi, označite ga i klik na Install pa Finish.

   Onda pokrenite Gimp ili ga restartujte ako je već pokrenut. Video opcija će se pojaviti između Filters i Windows.

   Delete
 20. Jes,instalirala sam iz dva tri pokušaja,ali sam uspjela!
  Ako zaškripi,zovem u pomoć :)

  Doktor si,bravo!Puno,puno hvala!

  ReplyDelete
 21. Dobro jutro! Zamolila bih ako može objašnjenje kako da na više slika napišem moje ime.Mnogo vremena gubim za svaku pojedinačno. Ovdje već ima tutorijal za vodeni žig, ali ja bih da se vidi ime. Hvala!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najbolje rješenje je napraviti brush-četkicu sa imenom. Otvorite providnu-transparent sliku u gimpu, napišite tekst i sačuvajte u gbr formatu. Taj sačuvani gbr fajl ubacite u gimpov folder za brusheve i taj novi brush će se pojaviti među ostalim brušhevima.

   Onda vam samo preostaje da selektujete tu četkicu, kliknete na sliku i napravili ste vidljivi žig.

   Delete
  2. Ćao Ri100

   Ja ne znam da ubacim gbr fajl u folder za bruseve. Pokušavam, ubih se, ali ne znam. Ne znam ni kako da selektujem četkicu. Izvini, ali ako imaš vremena, molila bih te da mi detaljnije objasniš.

   Delete
  3. Napiši mi koji operativni sistem koristiš pa ću da ti tačno objasnim šta da uradiš.

   Delete
  4. Windos 7 profesional.

   Delete
  5. U windows 7 postoje dva foldera gdje mozete ubaciti brusheve.

   C:\Users\vase korisnicko ime\.gimp-2.8\brushes

   ili

   C:\Program Files\GIMP 2\share\gimp\2.0\brushes

   Pokreni gimp, u alatima odaberi Paintbrush tool (četkicu), i u desnom prozoru gdje se nalaze ostali brushevi pronađi taj novi.

   Sa lijeve strane pod Tool Options Paintbrush imaš mogućnost podešavanja veličine, providnosti, boje, dinamike brusheva i još dosta toga.

   Ako ima još nešto nejasno slobodno pitaj.

   Delete
 22. Dobar dan!

  Izvinjavam se što tek se sada javljam, bila sam otsutna.

  Čitavo jutro pokušavam da ubacim u brusheve svoj potpis. Bolje reći, ja sve to uradim kao ste rekli > C:\Program Files\GIMP 2\share\gimp\2.0\brushes (da napomenem da sam sačuvala u gbr formatu). Poslije kad otvorim GIMP i kistove nema. Nisam uspjela, ne može , pa ne može.

  Ne znam, ali mislim da nisam pogriješila nigdje jer sam sve kako ste rekli ispratila. :(

  Tebi hvala i izvini što ti dosađujem!

  ReplyDelete
  Replies
  1. I ja baš kasnim sa odgovorom :-)
   Moralo bi da radi na ovaj način. A da probaš da ubaciš u ovaj prvi folder koji sam naveo
   C:\Users\vase korisnicko ime\.gimp-2.8\brushes

   Delete
  2. Ćao!

   Bio mi je juče sin od brata i po tvom uputstvu, a i mnogo više znanja od mene uradio je. :)

   Hvala ti!

   Delete
  3. Super, drago mi je da si uspjela.
   Pozdrav!

   Delete
 23. Ćao Ri100

  Evo me opet, ja sam ova što ti stalno dosađujem.
  Zamolila bih te ako nije komplikovano, da mi pokušaš objasniti kako da napravim GIF. Treba mi kao pokret rukom da briše sliku. Ako bih uspjela, znam kako sačuvati animaciju. :)

  Ako može, a i ako ne, svakako hvala!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pozdrav za tebe, samo ti pitaj :-)

   Može se to napraviti ali je malo komplikovanije za početnike. Teško da mogu objasniti putem komentara, jedino da napravim tutorial pošto bi ovu animaciju najpametnije bilo raditi sa gap dodatkom.
   Treba mi malo više informacija. Na primjer kakva je slika koja se briše, da li je u pitanju brisanje gumicom ili nešto drugo, kakvi su pokreti rukom i slični detalji.
   Ako imaš sliku ruke pošalji mi ili okači negdje pa ću da probam i ako rezultat bude zadovoljavajući mogu da ti pošaljem snimak ili da objavim ovde.

   Delete
 24. Zdravo Ri100

  Poslala sam ti mejl i slike. Treba mi da se briše slika kao sunđerom tabla i da se ona ponovo pojavljuje. Ja sam probala, ali ne ide.

  Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naoravila sam GIF, izaščo je nekako. :)

   Pozdrav!

   Delete
 25. Trebam pomoc :) pokusavam da uradim ovaj golden tekst I sve ide ok do tacke 6( u opisu) e kad dodje tacka tu zapne nikako, odaberem Blend Tool, gradient Golden I sad ta primena na selekciju nikako :)
  Hvala unapred

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kad odabereš golden gradient onda samo pritisneš i držiš lijevi klik malo iznad teksta, povućeš ga ispod teksta i onda pustiš lijevi klik. Tako se crta gradient ili preliv. Mislim da je tu zapelo.

   Delete
  2. Hvala na odgovoru ali nisam uspeo, uradim sve kao sto ste objasnili ali nista

   Delete
  3. Da li u šestom koraku dobiješ selekciju (isprekidanu liniju oko slova)? Možda nisi odabrao pravi sloj pa bojiš pozadinu umjesto prednji dio.

   Delete
 26. Ćao Ri100

  Evo mene ponovo za pomoć. Znam da kad napišem šta želim na GIF-u, koliko je slojeva, toliko puta dupliram lajere i spuštam tekst sa zelenom stralicom iznad originala, onda merge down... To mi nije problem kad gif ima dvadesetak slojeva, ali kad ima 50-60 i više, e onda mi je katastrofa. Interesuje me ima li neki drugi način (brži, lakši)?

  Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ćao,

   Postoji odličan dodatak za gimp koji se instalira i upravo može to što ti treba. Tim alatom se to vrlo jednostavno i brzo odradi. Napiše se tekst na jednom layeru i upisivanjem kratkog koda gimp sam doda taj tekst na sve layere.
   To je mocan dodatak kojim se mogu napraviti jako kvalitetne i komplikovanije animacije. Zove se AnimStack.

   Pokušaću da do večeras napravim tutorial za to.

   Delete
  2. E, super!
   Kad stigneš, važno da će imati tutorijal. Ako ne bude to meni išlo, javljam se za pomoć. :)

   Srdačan pozdrav!

   Delete
 27. Živ bio, puno ti hvala!

  Srdačan pozdrav!

  ReplyDelete
 28. Ćao Ri100

  Zamolila bih te ako možeš da mi pomogneš.Naime, gif je ovakav: slika je statična, samo točenje pića iz flaše je pokretno. Ja bih da napravim fotomontažu na gifu, samo drugi lik osobe koja toči piće da bude. Može li to?

  Pozdrav!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ćao,
   ako je lik potpuno statičan onda može na isti način kao što se dodaje tekst uz pomoć AnimStack - http://gimptutoriali.blogspot.com/2014/09/kako-dodati-tekst-na-gif-animaciju.html

   Izreže se samo lik i namjesti na poziciju starog lika pa se onda primjeni AnimStack. Detaljnije bih mogao objasniti kad bih vidio tu animaciju.

   Delete
 29. Ovo za tekst mi je super, i odmah sam uradila.
  Probaću sa gifom, pa ako ne ide, zovem upomoć. :)

  Hvala ti puno!

  Svako dobro, pozdrav!

  ReplyDelete

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |