GIMP 2.7.5



Izlazak nove verzije 2.7.5 (još je nezvanično) me je naveo da napišem nešto i o ovoj nazovimo je beta 2.7 verzija. To je razvojna verzija na putu ka konačnoj 2.8 stabilnoj verziji koja donosi dosta toga novog i korisnog.  GIMP 2.7.5 u odnosu na ptrethodni 2.7.4 donosi niz ispravki bagova tako da je sad dosta stabilniji. Opisaću vam ukratko najvažnije razlike između GIMP-a 2.6 i GIMP-a 2.7.

1. Ono što će sigurno obradovati mnoge je mogućnost biranja opcije "single window mode" -rad u jednom prozoru umjesto tri koja su do sad bila jedina opcija.

2. Layer group - grupisanje slojeva kao u Photoshopu. To je ono što GIMP nije imao a bilo je itekako potrebno. Sad lako možete više slojeva staviti u jedan folder što mnogo olakšava posao u  radovima sa mnogo slojeva.

3. Čuvanje slike i eksportovanje slike je sada odvojeno. "Save" opcija se koristi samo za čuvanje slike u radnom xcf formatu a "Export" za eksportovanje u jpg, gif, png i ostale finalne formate slike.

4. Nova alatka "Cage Transform" za transformisanje dijelova slike..

Pored ovog poboljšana je podrška za tablet, brush dinamika, tekst editovanje, zakljucavanje slojeva, kanala i putanja (path) kao i još mnogo toga. Sve u svemu veliki napredak. Jako dobar program.

Iako zvanično još ne postoji instalacioni paket za windows GIMP 2.7.5 možete preuzeti na sajtu Partha's Place . Tu imate 32-bit i 64-bit verzije. Ukoliko se odlučite da instalirate i isprobate GIMP 2.7.5 , ova instalacija će raditi zasebno, znači zadržaćete i staru verziju.

4 comments:

  1. Hvala zbog jasnih tutorijala i korisnih informacija. Ovo je veoma koristan blog svima koji koriste Gimp.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  2. POČETNIK SAM U OVOM PROGRAMU I HVALA VAM NA OVIM INFORMACIJAMA STVARNO JE RIJETKOST DA NAIĐEM NA OVAKVO OBJAŠNJENJ KORIŠĆENJA NEKOG PROGRAMA.HVALA.

    ReplyDelete
  3. Kako da skinem ovaj program?:D

    ReplyDelete

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |