Glow efekat


Evo i jednog primjera kako napraviti ovakav "glow" efekat.
britni spirs glow effect
1. Otvoriti sliku i odmah napraviti novi transparentni (providni) lejer (слој). Selektovati "Paths Tool" (на српском "Путање") i napraviti krivudavu liniju kao na sledećoj slici :


2. Odabrati boju po želji, ja sam koristio boju #a400fd. U tools panelu (Алатница)  kliknuti "Stroke path" (Нацртај путању) , podesiti "Line width" (Ширина линије) na 6 px i obojiti liniju klikom na stroke (Исцртај).


Rezultat je sledeći:
glow effect
3. Sledeći potez - ići na "Filters - Blur - Gausian Blur" (Филтери - Замућење - Гаусиан замућење) , podesiti horizontalni i vertikalni blur radius na 12 px.

4. Sada preko ove ljubičaste linije treba dodati bijelu ali tanju liniju od ove. Napraviti novi layer (слој), i u layer panelu (Слојеви, Канали,Путање), ako vam se izgubio "path" (putanja linije) koji smo nacrtali, sa radne površine, onda u lejer panelu dva puta kliknite na path (Путању) i pojaviće se na slici. Znači odabrati bijelu boju, ići na "stroke path" (Исцртај контуру путање), odabrati "line width" 3 px i iscrtati je. Kad ste to uradili, ponoviti postupak sa "Gaussian blur" , samo ovaj put blur radijus podesite na 3 px.

5. Desni klik na layer (слој) sa bijelom linijom i primjenite "Merge down" (Споји са слојем испод), to jest ovaj gornji nalijepite na donji da bi dobili jedan sloj.

Selektujte "Eraser Tool" (Гумицу) i obrišite linije koje bi trebalo da se nalaze sa druge strane tijela, da bi dobili spiralu. Možete duplirati ovaj lejer (слој) i opet primjeniti merge down (Споји са слојем испод), da bi pojacali njen sjaj. To bi trebalo da izgleda otprilike ovako :
glow
 6. Ostaje još da stanjimo krajeve linije. Selektujte "Free Select tool" (Слободан избор) i napravite selekciju oko gornjeg kraja linije, kao što je prikazano na slici.

Desni klik na layer (слој) i "Add Layer Mask" (Додај маску слоја)
Sada odaberite "Blend tool" (Стапање), za prednju boju odaberite crnu a za pozadinsku bijelu a za gradient (прелив) uzmite FG to BG (RGB). Primjenite gradijent (прелив) od početka linije prema unutrašnjosti i dobićete ovo :
Ovaj potez ponovite i sa drugim krajem linije i to bi bilo najosnovnije iz ove oblasti, a uskoro i neki malo komplikovaniji primjeri.
britni spirs glow effect

24 comments:

  1. R1 imam jedno pitanje: nov sam u GIMP-ovanju i hoću da pitam zašto mi nema toolbox sa layerima???

    ReplyDelete
  2. Vjerovatno si ga iskljucio, a ukljucices ga tako sto ces u meniju ici na "Windows - Recently Closed Docks" pa klikni na Layers i pojavice se. Pozdrav!

    ReplyDelete
  3. Nema a i kad odem na "WIndows-Dockable dialogs-Layers" i kliknem na layers i ništa ne bude o.O

    ReplyDelete
  4. Pogledaj ovu sliku,
    evo ti link

    https://lh3.googleusercontent.com/-vPniQZxogco/TYyQtsl0b8I/AAAAAAAABfU/w6JLMweKoI8/s1600/a.gif

    Ako nemas ovu opciju, onda je najbolje da ponovo instaliras gimp.

    ReplyDelete
  5. nasao sam nesto malo drukcije ali opet su layeri tu :D

    ReplyDelete
  6. ja sad koristim tabs ali bez onog nemogu uraditi neke efekte i sl,i btw da pitam:može li se sa gimpom praviti karikature ako može molim te stavi taj tutorial :D

    ReplyDelete
  7. Moze naravno. Sa gimpom se moze mnogo toga uraditi. Ovde sam uglavnom postavio tutoriale za pocetnike, znaci ono najoosnovnije, mada kada se ovo sve savlada i objedini onda se moze bas dosta uraditi, samo su potrebne ideje.
    A na kakve karikature mislis, crtane ili obrade slika kao karikature?
    Ako imas neki primjer, daj nam link pa cu cim nadjem malo vremena postaviti tutorial.

    ReplyDelete
  8. može otprilike kao ove karikature :D :
    http://3.bp.blogspot.com/_eosGkndaIFM/SNopEc6dwVI/AAAAAAAAEIQ/F-4xwoUcFPM/s400/ronaldinho-caricature1.jpg , pa ako maože da staviš tutorial za ovakve karikature...i btw odlični tutoriali!!!

    ReplyDelete
  9. Ova karikatura je odlicna ali ima tu više problema. Tu ima mnooogo posla da bi se naslikala ovakva karikatura i tutorial bi bio predugačak a i nije baš za početnike. To je već za dosta napredniji nivo. Takođe bez digitalne olovke (pen tablet) bi bilo teško ovako nešto i uraditi.

    ReplyDelete
  10. Može, planirao sam desetak novih tutoriala pa ću i to ubaciti.

    ReplyDelete
  11. ja ne razumem gde je to "Filters - Blur - Gausian Blur"??
    Mozete postaviti sliku toga gde je to ili mi objasnite. :)
    I kako na kraju da bude onako sjajna linija??

    ReplyDelete
  12. Evo slike zgdje se nalazi - Filters - Blur - Gausian Blur
    Za one koji koriste gimp na srpskom jeziku nalazi se na "Филтери - Замућење - Замути" , evo i slika
    a kad izaberes gausian blur otvoriće ti se sledeći prozor - link za sliku.
    Sjaj se postiže u potezu broj četiri. Ako linija nije dovoljno sjajna ponovi čitav potez broj četiri. Ako ima još nešto nejasno pitaj.

    ReplyDelete
  13. Hvala puno,ali meni nije jasno jer je na engleskom jel bi mogli da mi prevedete od 4 pa nadalje? :))

    ReplyDelete
  14. Evo dodao sam u tutorial prevod pored engleskih riječi, pogledajte pa mi recite da li je dovoljno jasno. Imam u planu da dodam prevod za sve tutoriale ali javlja se problem da ne napravim zabunu, da ne zapteljam uputstva pa da nikom ništa ne bude jasno. Tako da moram to malo bolje osmisliti.

    ReplyDelete
  15. kako sacuvati sliku???

    ReplyDelete
  16. "File - Save" i u sledećem prozoru u polje "Name" upisati "ime_slike.jpg" i klik na "Save". Udnu tog prozora imate opciju da birate razne formate u koje možete da sačuvate sliku

    Na srpskom :
    "Датотека - Сачувај" i upisati isto ime slike i sacuvati.

    ReplyDelete
  17. U vezi karikatura... postoji li neki alat mreže koju se može deformirati kako ti padne na pamet? Dakle, nešto kao perspective ali da možeš deformirati i središnji dio a ne samo kutove (uglove)?

    ReplyDelete
  18. Ako ti treba za karikaturu onda je najbolje da koristiš IWarp tool. Nalazi se pod "Filters > Distorts > IWarp".
    S tim možeš od nosa napraviti nosinu, pomjerati, uvećavati, stanjivati, uvrtati,deformisati dijelove slike, baš sve što treba za karikaturu. A ima i opciju za pravljenje animacija.

    ReplyDelete
  19. Jedno pitanje,mozda je i glupo za ovu temu ali oprosti mi laik sam sto se tice ovoga,kazi mi jel moguce napraviti ovaj glow efekat ali da bude u gif formatu tj da se pokrece i svetli?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije glupo pitanje, može se napraviti ali uz gubitak kvaliteta slike jer gif format inače ima malo boja. Postoji mogućnost da se to izveze swf flash format i da se zadrži kvalitet ali je komplikovano i potrebni su neki dodaci. O tome nisam do sad pisao a imam u planu napraviti i tutorial za to.

      Delete
  20. juce sam instalirao gim i kada sam ga otvorio bila su mi otvorena 3 prozora a ne 1.kako da ta 3 prozora spojimu 1

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |