GIMP SPINNING GLOBE ANIMATION


U ovom kratkom tutorialu pokazacu vam kako da od obicne slike ili logoa napravite ovakvu animaciju.
gif animacije



1.  Prvo cemo napraviti logo. Idete na "File - Create - Logos " i izaberite jedan od logoa koji se nalaze na listi. Ja sam za ovaj primjer odabrao "Comic Book".
Znaci klik na logo koji ste izabrali i u sledećem prozoru upisite tekst koji zelite, podesite velicinu i vrstu fonta i ako zelite mozete izmijeniti gradient kojim ce biti obojen tekst. Klik na "OK" i GIMP ce uz pomoc Script-Fu napraviti logo sa vise lejera.

2. Posto nam je potreban samo jedan lejer mi cemo ih "stopiti" tako sto idemo na "Image - Merge Visible Layers".

3. Treci i zavrsni potez je kreiranje animacije "Filter - Animation - Spinning Globe". U prozoru koji vam se otvori podesite broj frejmova. Sto vise frejmova, to je animacija bolja i tecnija ali je i velicina fajla veca. Kad gimp zavrsi sa kreiranjem, mozete je isprobati u njegovom plejeru za animacije : "Filter -Animation - Playback". Ako ste zadovoljni  sacuvajte je kao gif i nemojte zaboraviti da cekirate polje "Save As Animation".

6 comments:

  1. A kako da napravimo smesne slike!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smisao za humor na prvom mestu.

      Delete
  2. Ako ste zadovoljni sacuvajte je kao gif i nemojte zaboraviti da cekirate polje "Save As Animation".

    Ovde sam zapeo sa verzijom 2.8.0

    ReplyDelete
    Replies
    1. U 2.8 verziji ideš na "File > Export" , u polje "Name" upišeš ime slike sa .gif ekstenzijom (npr slika.gif), potvrdi na "Export" i u novom dijalog prozoru čekiraj kockicu "As animation" ponovo potvrdi na "Export" i to bi bilo to.

      Kod verzije 2.8 opcija "Save" se koristi samo za čuvanje u xcf formatu a za sve ostale koristi se "Export".

      Delete
  3. Sve sam ovo uradila i sacuvana je ali kad izadjem iz Gimpa i odem na animaciju nista se desava ponasa se kao obicna slika.I da li moze da se ta animacija postavlja na drustvanim mrezama na primer.Gde gresim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To me veoma često pitaju.
      Mislim da uopšte ne griješiš već da je u pitanju operativni sistem koji koristiš. Pretpostavljam da koristiš windows 7 ili windows 8 kod kojih Windows Photo Viewer ne može da "pušta" animacije dok je xp to mogao. To je jedna od mana tih sistema.
      Da pregledaš animacije moraš koristiti web pregledač, ne znam koji koristiš, IE, Firefox, Chrome, Opera.

      A kao alternativu tome možeš instalirati programčić za pregledanje slika kao što je IrfanViewer kojim možeš otvarati i animacije i sve ostale slike. http://www.irfanview.com/

      A gif animacije na facebooku koliko znam nisu mogle da se puštaju već samo link do njih, a za ostale ne znam.

      Delete

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |