Termalni efekat


Evo uputstva kako da napravite ovakav efekat. Tutorial nije dugacak ni tezak. Jedino je bitno da odaberete sliku koja ima jasne detalje jer ce rezultat na kraju biti bolji. Za pocetak mozete skinuti ovu sliku i probati da radite s njom. Inace ovaj tutorial postoji za fotosop na engleskom jeziku, a ja sam odlucio da pokazem da se isti efekti mogu postici i sa gimpom sa malo drugacijim postupcima al' na kraju je rezultat isti.

Termalni efekat uređivanje slikatermalni efekat gimp tutorial

1. Ubaciti sliku. Ici na "Colors - Colorize" i podesiti vrijednosti kao na slici - "Hue" =200 , "Saturation" =33 a "lightness" ostaviti na "0". Ovako izgleda slika posle toga.
2. Duplirati lejer, ici na "Filters - Blur - Gausian Blur" i podesiti podesavanje kao na slici i klik na "OK".
 Blending podesiti na "Overlay" pa desni klik na ovaj lejer i "Merge down" da bi spojili oba sloja u jedan.

3. Duplirati ovaj lejer i primjeniti "Motion Blur" . Znači "Filters - Blur - Motion Blur". "Blur Type" označiti "Linear" , "Lenght" 25 a "Angle" 90. Blending Takodje podesiti na "Overlay". Nakon toga opet "Merge Down".
4. Napraviti novi layer i obojiti ga crnom bojom a blending (layer mode) podesiti na overlay.
5. Odmah napraviti novi layer, obojiti ga bijelom bojom a blending podesiti na "Difference".
6. Duplirati prvi lejer i pomjeriti da da bude drugi s vrha a blending okrenite na "Multiplay" i ako ste sve uradili po uputstvu imacete sledeći raspored :
Zavrsni rad izgleda ovako.
Termalni efekat uređivanje slika

16 comments:

  1. Odlični efekti.....radio sam slično u PS....sa Gimpom se ne snalazim baš najbolje

    ReplyDelete
  2. Hvala. Uglavnom ko poznaje osnove rada u gimpu može dosta toga da uradi i po tutorialima za photoshop. Postoje neki dodaci koji gimpu dodaju neke funkcije iz photoshopa kao što je dodatak za layer styles. To je dosta dobar dodatak.

    ReplyDelete
  3. Kako postaviti sliku u slici

    ReplyDelete
  4. Najlakša opcija je da otvorite jednu sliku a drugu uhvatite mišem i ubacite je preko nje.

    ReplyDelete
  5. neznam kako da ovo instalirati treba i kako ubaciti neku sliku iz svog albuma da bi je ursadla ili napravila neku animaciju unaprijed hvala

    ReplyDelete
  6. Kako pisati tastaturom i kako crtati rukom u GIMP-u
    2.6.11,

    želim vam naprednu 2012-tu godinu, - srdačan pozdrav, Mata Šokac,

    ReplyDelete
  7. Molim vas da mi objasnite kako da vratim na engleski jezik komande.Linux mint imam i skinuo sam najnoviju verziju gimpa.Kako da ubaci nadogradnje.
    Hvala

    ReplyDelete
  8. Uspeo sam sam da nađem gde se menja jezik.Za sve one koji imaju isti problem ,kao prvo pokušajte sami da nađete ako vam to ne uspe vi idite na : EDIT-PREFERENCES-INTERFACE.To je to.Ovim se izvinjavam autoru ovog fenomenalnog bloga što sam sebi dao slobodu da dajem uputstva.
    Ujedno iskoristio bih priliku da pitam gde mi se turila desna paleta i kako da je povratim-ne mogu da je nađem.
    Hvala

    ReplyDelete
  9. Hvala tebi što si to podijelio sa ostalima i što si doprinio da ovaj blog bude što korisniji onima koji se tek upoznavaju sa ovim sjajnim programom. To je samo jedna od korisnih opcija koju donosi verzija 2.8.

    Za desnu paletu probaj je naći pod opcijom "Windows > Recently Closed Docks".
    Ako je nema tu onda idi na "Windows > Dockable Dialogs" i klikni na "Tool Options" . Ako se ne pojavi na desnoj strani onda će se pojaviti na lijevoj, koju onda možeš uhvatiti mišem i ubaciti na desnu stranu gdje piše "You can drop dockable dialogs here".

    A za nadogradnje napiši koje te konkretno interesuju, da li je to plugin, script, brush, gmyc, gap, pa ću ti opisati detaljno kako da ih instaliraš. Trenutno nemam instaliran linux pa da ne pišem ništa napamet. Kasnije ću instalirati mint na virtualbox.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na ovako opširnom odgovoru.Odmah da ti kažem našao sam desnu paletu,treba samo gledati.Mislio sam uopšte kako i gde se obavlja nadogradnja.Kada budem negde zapeo eto mene.
      Molim te da mi objasniš kako da se oslobodim belog okvira oko slike koju sam snimio preko gimp-a.Kada sliku otvorim preko firefox-a na levoj i gornjoj ivici ekrana vidi se beli okvir.
      Nadam se da sam dobro objasnio.
      Hvala

      Delete
    2. Da li se to dešava kod svake slike koju napraviš? Ako nije onda jednostavno izreži sa "Crop Tool".

      A nadogradnje možeš vršiti tako što u mintu otvoriš "Home Folder" , pa pritisneš na tastaturi Ctrl+H da ti se pojave skriveni folderi i tu ćeš vidjeti .gimp-2.8 folder. Otvoriš ga i unutra imaš foldere za dodatke. Dodatke koje skineš samo ubaciš u folder kojem pripadaju, npr. ako je brush ubaciš ga u brushes folder, pluginove u plug-in, script u scripts, gradiente u gradients folder. Restartuješ gimp i dobiješ nove opcije.

      Ima tu još dosta toga što se može dodati, ali o tome ćemo kad naiđeš na to, pošto ima raznih načina.

      Delete
  10. Svaka cast na tutorijalima. U ovom slucaju koraci 4 i 6 su bespotrebni

    ReplyDelete

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |