Nevidljivi vodeni zig - Invisible Watermark


U ovom uputstvu pokazacu vam kako mozete zastititi svoje slike nevidljivim vodenim zigom u gimpu. Postoji vise nacina kako da to uradite. Evo jednog primjera za one slike koje imaju tamnije dijelove na sebi kao sto je ova moja koju cu koristiti za ovaj primjer.

1.  Otvorite sliku i u novom providnom lejeru napisite tekst koji zelite. Tekst neka bude crne boje. Taj tekst pomjerite na onaj dio slike koji je taman.
2. Promjenite lejer mode za tekst lejer na "Color" i slova ce postati nevidljiva.. Desni klik na taj lejer i "merge down" da bi ga nalijepili na sliku u pozadinu. Ovim je postupak gotov. Kao sto vidite na slici ispod watermark je nevidljiv.
Da bi Watermark postao vidljiv potrebno je uraditi sledeće. Otvoriti sliku koju ste zastitili vodenim zigom, u meniju odaberite "Colors - Hue Saturation", "Lightness" i "Saturation" pojacajte do kraja i vodeni zig ce postati vidljiv.


-Drugi nacin je da instalirate script koji ce vam olaksati i ubrzati postupak.
Diraktan link za download WM-script.  Uputstvo za instalaciju  ovde.

Da biste pripremili skriptu za rad morate samo jednom napraviti watermark tekst koji cete koristi. Idite na "File - Create - Photo Watermark". U dijalog prozoru upisite tekst koji zelite. To bi bilo sve sto se tice pripreme.

Da biste primjenili ovaj watermark na odredjenoj slici, idite na "Filters - Render -Photo Watermark".
Kad ste to uradili mozete vidjeti da na slici nema nikakvih promjena ali kad pogledate u layer box, vidjecete novi lejer sa vodenim zigom.

Sacuvajte sliku. Da biste izvrsili provjeru otvorite original fotografiju koju niste zastitili i preko nje otvorite ovu zasticenu sliku kojoj cete layer blending podesiti na "Grain extract".

Evo jedne moje zasticene slike  na kojoj se ne vidi zastita :
 i nakon primjene grain extract

Vodeni žig - gimp tutorial

10 comments:

  1. Lako. Selektuješ Text tool i napišeš tekst. Automatski dobiješ novi lejer, onda mu smanjiš opacity koliko ti odgovara i sačuvaš.

    ReplyDelete
  2. ...ni pitanje, ni komentar....samo pozdrav!!!!!

    ReplyDelete
  3. Veliki pozdrav za Golubicu!!!

    ReplyDelete
  4. Šta mi ustvari dobijamo ovim??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobiješ to da možeš dokazati da je slika tvoja. Ako si uložio mnogo truda, novca u opremu, fotoaparat, vremena da bi dobio neku kvalitenu fotografiju, možda nećeš dozvoliti da neko tvoj rad za par sekundi predstavi kao svoj ili da ga koristi u ko zna kakve svrhe. Postoje ljudi koji ne žele da njihova autorska djela drugi koriste besplatno ili bez njihove dozvole i to se zove krađa.

      Delete
  5. Ma da to sam pretpostavljao, ali kad neko već iskokristi tvoje slike kasno je onda, a ako staviš neki vidljiv znak može da ga izreže i sl.
    Trebalo bi nekako štititi autorska prava na netu, ali to je teško, pogotovo u našem regionu.

    ReplyDelete
  6. ...red je i da se javim kad već "kopam " po sajtu...hahaah.... veliki pozdrav....malo obnavljam gradivo...a ovo mi je zaista potrebno jer me kradu na sve strane.....ali, ovaj tutorijal mi je samo usputni- više me zanima pravljenje sličica sa raznim efektima....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliki pozdrav Golubice, slobodno kopaj :-)
      Ako šta treba tu sam.

      Delete
  7. ,.,veliki pozdrav...izgleda da se javljam jednom godišnje (ili na par godina)...forum "Pametni i knjiški ljudi" je ponovo oživeo...malo sam tamo prelistavala topike o Gimpu, pa došla ovde po par tutorijala...svrati ako želiš i imaš vremena......pozzzzzz

    ReplyDelete
  8. Pozdrav!

    ...da ne pišem ovde ostavih ti poruku (koja ispade poduže pismo) na Yuku....pročitaj kada budeš imao vremena...ćao!

    ReplyDelete

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |