KAKO POPRAVITI KVALITET FOTOGRAFIJE



Program za obradu fotografija GIMP ima veliki broj funkcija kojima mozete popraviti kvalitet slika.
Da biste ovladali svim tim funkcijama treba mnogo vremena i truda, ali ako uspijete sve da savladate i naravno ako ste talentovani za umjetnicku fotografiju mozete praviti cuda sa ovim programom. Naravno nije moguce sve to opisati u jednom tutorijalu ali evo da krenemo od jednog jednostavnog trika, kojim mozete brzo da izostrite sliku i uklonite "mlijecni" efekat.. Ovo je za pocetak dovoljno da biste primjetili razliku. Dobicete neki kumulativni efekat, dubinu i zivlju sliku.


Otvorite sliku i duplirajte layer u "Layer" dijalogu i podesite Layer Mode na "Overlay".

Nakon toga pod "Colors" mozete naci niz funkcija za podesavanje, od kontrasta do vise vrsta podesavanja boja, u "Filters" mnogo filtera kojima mozete slike uciniti veoma zanimljivim. Ja cu kroz postove pokusati da vam priblizim rad sa nekim od njih.




Ovaj kontrast efekat cete dobiti retineks metodom . Idite  na "Colors-Retinex".

8 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. GIMP - sajt je upravo posvećen tom programu

    ReplyDelete
  3. U poslednjoj verziji (2.8 čini mi se) ne mogu uopšte da nađem "overlay", čak ni preko tražilice u samom programu. Pretpostavljam da se opcija drugačije zove, može pomoć? :)

    I nisam našla nigde opciju za "ubijanje" sjaja na licu (od jakog svetla, otprilike kao na slici na kojoj si pokazivao kako se brišu bore) - može li link do objašnjenja ili objašnjenje ako nema teksta o tome? :)

    ReplyDelete

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |