KAKO NAPRAVITI "SCREENSHOT" , SLIKATI EKRAN


Za pocetnike koji jos nisu upoznati sa svim funkcijama gimpa evo kako napraviti "screenshot" sliku sa desktopa svog racunara (capture) ili prostim riječima kako slikati ekran . Prvi način je - Pritisnite Prt Sc SysRq dugme na tastaturi, otvorite gimp pa pritisnite Ctrl+V na tastaturi i automatski će vam se otvoriti slika koju ste snimili.
Drugi nači je, koji inače ja to dosta koristim pri pravljenju ovih tutoriala. Idite na File-Create-Screen Shot
kako slikati ekran

i otvorice vam se sledeci dijalog prozor na kojoj imate dvije opcije : Grab a single window  sto znaci da cete uhvatiti "capture", napraviti sliku samo jednog prozora sa desktopa ili Grab the whole screen to jest povrsinu cijelog ekrana.
kako slikati ekran
Ako odaberete prvu opciju otvorice vam se novi prozor koji izgleda ovako :
kako slikati ekran
Uhvatite kursorom ovaj krstic i prevucite ga na prozor koji zelite da uslikate i otpustite kursor. Automatski ce vam se slika koju ste snimili otvoriti u novom prozoru gimpa. A ako ste odabrali drugu opciju slika ce se otvoriti odmah ucitati u novi prozor. Uzmimo za primjer da ste napravili screenshot cijelog desktopa a da vam je potreban samo jeadan dio slike lako ga mozete izrezati uz pomoc Crop Tool , tako sto cete obiljeziti dio slike koji zelite izrezati i kliknuti na unutrasnji dio recimo kvadrata koji ste oznacili. Time se automatski brise onaj dio koji ne zelite na slici.
kako napraviti screenshotkako napraviti screenshot

Dodatak - Maj 2013
Ukoliko koristite Windows 8 nije vam potreban nikakav program za pravljenje slike ekrana. Samo pritisnite Windows dugme i Prt Sc SysRq na tastaturi i slika ekrana će biti automatski napravljena i sačuvana u My Pictures.

0 коментара:

Komentari

Autentik Top Lista

pronađite nas na facebooku

| Gimp Tutorial | Privacy Policy | Kontakt

Back to TOP   |